#1 01.03.2025 17:03

Helsinki Cine Aasia
Member
Registered: 01.03.2015
Posts: 12

Helsinki Cine Aasia -festivaali to-su 13.-16.3.2025

Uuteen aasialaiseen elokuvaan keskittyvä Helsinki Cine Aasia -festivaali järjestetään jälleen maaliskuun puolivälissä torstaista sunnuntaihin 13.-16.3.2025. Viime vuonna kaikkien aikojen kävijäennätyksensä tehnyt, nyt 13. kertaa järjestettävä festivaali on laajentanut sekä salipaikkoja että ohjelmistoa.

Helsinki Cine Asia -festivaali on esitellyt vuosittain uusien aasialaisten elokuvien parhaimmistoa, joista monet on palkittu Aasian tärkeimmillä festivaaleilla ja Cannesin, Venetsian tai Berliinin elokuvajuhlilla. Kyseessä on Suomen suurin länsimaiden ulkopuoliseen elokuvaan keskittyvä festivaali.

Avajaisnäytös järjestetään perinteisessä Cinema Orionissa, mutta muutoin näytöspaikkoina toimivat pääasiassa Finnkino Kinopalatsin suuremmat salit. Elokuvaohjelmistoa täydentävät Kinopalatsissa kaikille avoimet keskustelutilaisuudet, joissa käsitellään ajankohtaisia ja elokuvista nousevia teemoja.

Myös tänä vuonna ohjelmisto sisältää tunnettujen ohjaajien, kuten Jia Zhangken, Ogigami Naokon ja Hong Sang-soon, odotettuja uutuuksia ja kansainvälisesti puhuttaneita teoksia, mutta myös nousevaa uutta elokuvaa pienemmistäkin elokuvamaista, kuten Kirgisiasta. Festivaalin fokus on Itä- ja Kaakkois-Aasiassa, sisältäen mm. queer-elokuvaa Vietnamista ja oudon horror-draaman Indonesiasta.

Festivaalilla nähdään tänä vuonna aiempaa suurempi määrä elokuvia ja myös monipuolisesti tyylilajeja, kuten animaatioita ja dokumenttia.

Esillä keskeisimmät uudet elokuvat Itä- ja Kaakkois-Aasiasta

Erityisteemana on tänä vuonna Etelä-Korea, josta esitellään myös kultakauden klassikoita Kino Reginassa Helsinki Cine Aasian, Kansallisen audiovisuaalisen instituutin ja Korean Film Archiven yhteistyösarjalla festivaalin molemmin puolin. Varsinaisessa festivaaliohjelmistossa Koreasta nähdään mm. festivaaliyleisöiden rakastamalta Hong Sang-soolta By the Stream ja kauhun ystäviä ilahduttaa Exhuma. Elokuvassa 12.12: The Day kuvataan vuoden 1979 Etelä-Korean sotilasvallankaappausta ja aiheeseen liittyvässä keskustelutilaisuudessa puhutaan myös maan tuoreista tapahtumista.

Festivaalin avajaiselokuvana on kiinalainen Black Dog, joka sijoittuu Gobin autiomaan läheisyyteen Pekingin olympialaisten vuonna 2008. Cannes Un Certain Regard -palkittu teos leikittelee visuaalisesti upeissa maisemissa, sisältäen mehukkaan roolisuorituksen myös nyky-Kiinan avainohjaajalta Jia Zhangkelta. Jialta itseltään nähdään tämän uusin teos Caught by the Tides, joka lähestyy elokuvantekoa korona-ajan Kiinassa hyödyntäen ohjaajan aiempien elokuvien materiaalia. Korona-aika on teemana myös toisen pitkän linjan auteur-ohjaajan Lou Yen An Unfinished Filmissä.

Aasian vahvoista elokuvamaista myös Japani on edelleen keskeisessä roolissa. Useamman pääpalkintokategorian Tokion kansainvälisillä festivaaleilla voittanut Teki Cometh kuvaa kiehtovasti kirjallisuudenprofessorin vainoharhaista kierrettä. Monille suomalaisille Ruokala Lokki -elokuvastaan ja omintakeisista hahmoistaan tunnettu Ogigami Naoko kuvaa ympyrämuodosta hullaantuvaa taitelijahahmoa elokuvassa Maru.

Japanin monipuolista animaatiotuotantoa puolestaan edustavat ihastuttava The Colors Within ja veijarimainen Ghost Cat Anzu. Paljon puhuttaneena aiheena festivaalilla on mukana toimittaja Ito Shiorin omakohtainen dokumentti Black Box Diaries korkean profiilin raiskaustapauksesta, joka käynnisti Japanin #MeToo-liikkeen. Elokuva on finalistiehdokas dokumenttielokuvien Oscar-sarjassa, mutta poikinut myös lakijuttuja ja kritiikkiä aineiston luvattomasta käytöstä.

Koko ohjelmisto ja lipunmyynti löytyvät festivaalin verkkosivuilta www.helsinkicineaasia.fi Liput festivaalin näytöksiin maksavat 12 euroa ja viiden lipun sarjakortti 48€. Keskustelutilaisuuksiin on vapaa pääsy.

https://helsinkicineaasia.fi/
https://www.facebook.com/HelsinkiCineAasia
https://www.instagram.com/helsinkicineaasia/

Offline

Board footer

Powered by FluxBB